Japan ken je waarschijnlijk als het land van de sushi en de mondkapjes. Het land heeft echter veel meer specifieke kenmerken dan alleen deze twee. Zelf kwam ik hier een paar weken geleden achter toen ik naar Japan vertrok voor drie weken. Voor mij was dit een enorm inspirerende reis, aangezien Japan echt een uniek land is. In dit artikel zal ik jullie wat vertellen over enkele gekke Japanse snufjes die mij opvielen.
Het toilet
Japanners zijn erg gesteld op hun hygiëne en dat is dan ook terug te vinden op het toilet. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale toiletslippers die bij elk toilet te vinden zijn en ook verplicht zijn te dragen. Een veel interessanter snufje van het toilet is echter de afstandsbediening die waarschijnlijk meer knoppen telt dan een normale afstandsbediening voor de tv. De Japanners hebben hierin hun liefde voor hygiëne en technische snufjes samengevoegd. Zo’n toilet noem je een bidet toilet. Een bidet toilet is een super hip toilet, aangezien verschillende functies aan te zetten zijn: een boogstraal, een harde, rechte straal, een muziekje en soms zelfs sfeerverlichting of airconditioning. Bij het muziekje moet je je trouwens geen sfeermuziek voorstellen, maar een opgenomen geluid van een wc die doorgespoeld wordt, zodat niemand je kan horen. Naast deze gekke snufjes op de afstandsbediening zijn ook de toiletbrillen in Japan voorverwarmd, wat hetzelfde voelt als stoelverwarming in de auto.
De restaurants
In de etalage van een restaurant vind je vaak op maat gemaakte plastic replica’s van het menu met de prijzen erbij vermeld. In Nederland wordt het tonen van afbeeldingen meestal niet als een goed punt gezien, maar in Japan werkt het niet zo. Het is normaal om te laten zien wat je te bieden hebt en daar leggen de restaurants ook flink wat geld voor neer. Een plastic bord vol met eten kost namelijk al snel zo’n duizend euro. Dit is ook niet voor niks, want het eten ziet er levensecht uit. Een minpunt hieraan is echter dat restaurant niet snel hun menu veranderen, omdat daar dus snel veel kosten bij komen kijken.
Openbaar vervoer
Naast de hygiëne zijn Japanners ook erg dol op discipline. Zo werkt een Japanner gerust elke dag tot 21.00 uur door. Niet alleen op de werkvloer, maar ook in het treinverkeer is deze discipline terug te vinden. Vertraging kennen ze namelijk niet in dit land, of anders gezegd; de gemiddelde vertraging per trein is minder dan 40 seconden. Ook over het instappen in de trein is nagedacht: er staat op de grond op welke punten je de trein in kunt stappen, oftewel de plekken waar de deuren opengaan. Hierachter wacht iedereen keurig in een rij, want voordringen kennen de Japanners niet. Op de grond zijn ook de speciale “women only” borden te vinden. Dit duidt erop dat in deze wagon alleen vrouwen in mogen stappen. Deze wagons zijn gemaakt, omdat er door een aantal vrouwen ongewenste intimiteiten ervaren werden, vooral tijdens spitsuren.
Naast deze drie dingen zijn er nog talloze snufjes en handigheden van Japan te noemen. Het komt er aan het einde op neer dat het een enorm technisch en goed geregeld land is. Nu mogen we natuurlijk niet zeuren, aangezien we het in Nederland goed hebben, maar het zou nooit verkeerd zijn als in ons openbaar vervoer ook nog maar 40 seconden vertraging is, toch?
Dit artikel is geschreven door Esther Valkonet